Ondernemingsnummer: 0667922105 Telefoon: +32 (0) 472.452.259
V.U.en webbeheerder: Patrick Kix
Wildlife intervention team Vlaams-Brabant vzw
Wie zijn wij...
Wij voeren het veldwerk uit, door zieke en gewonde wilde vogels en dieren in bos en park te gaan vangen, op te halen bij de mensen thuis en af te voeren naar een erkend opvangcentrum voor wilde vogels en dieren, zodat ze na herstel en revalidatie terug in de vrije natuur verder kunnen leven en zorgen voor nakomelingen. Hiervoor beschikken wij over twee compacte terreinwagens die professioneel zijn uitgerust, met alles erop en eraan.
Deze twee interventievoertuigen staan opgesteld in twee regio’s: één staat voor de regio West (te Machelen) en de ander voor de regio Oost (te Rotselaar), zo kunnen we efficiënt en snel werken om de noodlijdende dieren op de beste wijze over te brengen. (zie MAP)

In beide voertuigen zit al het materiaal wat men nodig kan hebben om zieke of gekwetste dieren op een veilige en professionele manier te vervoeren en te vangen. Zo zijn beide voertuigen zelfs uitgerust met een couveuse om zeer jonge of onderkoelde dieren in leven te houden tijdens het transport.
Het grondgebied waar wij actief werkzaam zijn, beperkt zich tot de Provincie Vlaams-Brabant en aanpalende gemeenten van de Provincie Antwerpen.
Wat doen wij...

Alle vrijwilligers krijgen allereerst een degelijke training, zij worden opgeleid en gaan in eerste instantie mee met een reeds ervaren interventieteam of medewerker alvorens alleen op interventie te gaan.

De opleiding bestaat uit twee grote hoofdstukken:
Een eerste hoofdstuk is volledig theoretisch en gaat voornamelijk over de wetgeving betreffende het soortenbesluit, de soorten beschermde wilde vogels en dieren, een woordje uitleg over de Cites-lijst en Cites-wetgeving en hoe wilde vogels en dieren op verantwoorde wijze te vangen en professioneel en veilig te vervoeren om zo de overlevingskansen te verhogen.
Het tweede hoofdstuk is volledig praktijk gericht en de vrijwilligers leren hoe de wilde vogels en dieren te behandelen en te hanteren, wijzend op sommige gevaren, zowel voor het dier als voor de mens.

Zowel het voltallig bestuur als de interventieploegen die het veldwerk uitvoeren, werken volledig belangeloos en onbezoldigd. Iedereen werkt op vrijwillige basis en bepaald zelf hoeveel vrije tijd hij/zij wil spenderen om interventies uit te voeren.

Alhoewel de overheidsdiensten (Politie, Brandweer, Gemeentediensten of Boswachters...) geregeld beroep doen op de interventieploegen van het W.I.T., wordt onze vzw
NIET gesubsidieerd door de overheid, zoals sommige mensen denken. Wij moeten "overleven" door giften en sponsoring willen we dit mooie werk in de toekomst kunnen verder kunnen zetten.
Hoe werken wij...
Home
Album
Links
Contact
Steun ons
In de Pers
Veldwerk
Het Wildlife intervention team Vlaams-Brabant (WIT) is een vzw opgericht in december 2016.
De oprichter, initiatiefnemer en tevens voorzitter en dagelijks bestuurder van WIT, Patrick Kix, was reeds 23 jaar actief medewerker van een VOC en had duidelijk begrepen dat er in Vlaams-Brabant nood is aan degelijk, professioneel en verantwoord vervoeren van zieke en gewonde wilde dieren naar pvangcentra.

Voornamelijk de oostkant van Vlaams-Brabant bleef gedeeltelijk in de kou omdat er geen opvangcentrum in de buurt is.
Gezien dit geografisch probleem, bleef de Oostkant van Vlaams-Brabant steeds zorgen voor tal van verbindings- problemen en bleef een efficiënte dienstverlening dikwijls achterwege.

Daarom startte een groep gemotiveerde mensen onder leiding van Patrick Kix in 2016 met een ambitieus project, wel degelijk onder vergunning van de Vlaamse Overheid via het Agentschap voor Natuur en Bos, om zo hun steentje bij te dragen aan het behoud van onze wilde fauna in Vlaanderen, die helaas de laatste 30 jaar fel bedreigd wordt. Vele in het wild levende vogels en dieren staan spijtig genoeg op de lijst van uitsterven (soortenlijst). Daar wil het Wildlife intervention team Vlaams-Brabant duidelijk wat aan doen !

M A P